Plats: Copenhagen
Yrke: Cabinetmaker
Webb: maltegormsen.dk
Foto: Magnus Omme &
Sandie Lykke
Instagram:
@maltegormsen
@magnusomme
@maltegormsenkollektion
@sandielykke

 

Malte Gormsen

Möt en omsorgsfull PUZLer.

Det var fantastiskt att få intervjua Malte Gormsen – en mästerlig hantverkare som har förvandlat snickeri till en konstform. Med en arvstradition förankrad i en kreativ familj har han slipat sina färdigheter för att bli en hyllad möbelsnickare känd för sitt exceptionella hantverk. Maltes expertis har fångat uppmärksamheten hos ansedda restauranger som Geranium och Noma, där hans skräddarsydda möbler har fått en hedersplats. Följ med oss när vi fördjupar oss i det fängslande samtalet med Malte Gormsen.

____________

Vad inspirerade dig att bli en av vår tids vassaste möbelsnickare?

Med en kreativ familj visste jag alltid att jag ville arbeta med hantverk och kreativitet. Man kan säga att möbelsnickeri ligger i mitt blod. Med en kreativ mor och far som var möbelsnickare och arkitekt blev jag en kreativ individ redan som barn. Vid 15 års ålder hade jag utvecklat en fascination för trä, vilket gav mig en tydlig riktning. Jag besökte olika snickeriverkstäder och det var inom finsnickeri där jag hittade den perfekta kombinationen av kreativitet och hantverk. Dessutom en snickeritradition som hade bevarats intakt, om än med integration av modern teknik.

Jag utbildade mig som lärling inom möbelsnickeri vid ung ålder. Först i Skottland hos en liten familjeägd snickeriverkstad och senare hos Niels Roth Andersen, där jag hjälpte till att tillverka möbler av framstående designers som Finn Juhl, Helge Vestergaard Jensen och många fler.

För cirka 25 år sedan startade jag Malte Gormsen Møbelsnedkeri och idag är vi cirka 25 fantastiska medarbetare, från möbelsnickare och snickare till arkitekter och projektledare. Den gemensamma nämnaren är en kompromisslös fokus på kvalitet och detaljer. Vi levererar hantverk av högsta kvalitet och designlösningar med en tydlig estetik och en stark professionell inställning, uppnådd genom en kombination av klassiska snickerilösningar och komplex teknologi.

Ni och ert team har skapat skräddarsydda interiörer för flera välrenommerade restauranger, inklusive två av världens bästa restauranger, Noma och Geranium. Är du en gourmand?

Jag uppskattar verkligen och njuter av matupplevelsen som restauranger som Geranium och Noma skapar – det är mer än bara en måltid, det är verkligen en upplevelse där varje liten detalj har en plats för att berätta en historia. Under de senaste decennierna har Köpenhamn blivit en matmetropol och jag njuter av lyxen att bo på en plats där det är tillgängligt. Det jag speciellt uppskattar med människor som René Redzepi och Rasmus Kofoed är kärleken till hantverket, precisionen och det repetitiva noggrannheten för att prestera på samma höga nivå dag ut och dag in. Det är en stor inspirationskälla för mig och något som jag gärna tillämpar i vårt arbete i verkstaden. Många människor från olika bakgrunder och yrken skulle kunna lära sig av detta och tillämpa det i sina liv och yrken. Det är det jag uppskattar mest när jag besöker exempelvis Noma eller Geranium – ansträngningen som ligger bakom.

Berätta om din favoriträtt?

Även om jag njuter av att äta på restauranger är min favoritmåltid och livsstil mer anspråkslös. Jag älskar naturen och särskilt att vara i skogen. Så för mig är svaret enkelt, mat lagad över öppen eld. Att laga mat utomhus tillsammans med vänner och familj. Allt är tillåtet och i den kontexten smakar nästan allt du lagar fantastiskt. Min favorit är förmodligen, om säsongen tillåter det, svamp från vår lokala skog med nybakat bröd eller en gryta.

Noma 2.0
Shamballa Jewels
Vilken maskin i verkstaden älskar du mest?

Jag gillar maskiner, maskiner av bra kvalitet. Det spelar ingen roll om de är gamla eller nya, fullpackade med teknologi, anslutna till datorer eller kontrollerade med komplex programvara. Till exempel gillar jag vår femaxliga CNC-maskin, där du kan utföra många extraordinära saker med extrem precision.

Om jag bara skulle välja en enda maskin skulle det vara vår cirkelsåg. Med den kan jag göra nästan vad som helst. Jag är också en stor fan av gamla traditionella maskiner och jag har en djup fascination för hur vissa av dem är byggda. Dessa är också fantastiska exempel på hantverk och ingenjörskonst.

Om du vore ett träd, vilken sorts träd skulle du vara?

Det är en mycket bra fråga. Som jag redan har nämnt är jag fascinerad av träd och det finns många träd med unika egenskaper. Men eftersom du frågar skulle jag välja ekträdet. Min fru säger vanligtvis att jag är en ”gammal man i en ung mans kropp” (med det sagt – jag är inte säker på att min kropp är så ung längre …). Eket växer långsamt och det är ett visdomens träd. Visdomen representeras av de många åren av att utveckla färdigheter genom repetition. Jag tror att för att bli exceptionell inom ett hantverk måste man öva om och om igen. Det är en mental inställning. Repetition, repetition, repetition. Alla timmar av att göra samma sak om och om igen. Skapa en uthållighet genom att fortsätta. Ta sig tid att göra det. Eket representerar det för mig.

Vad är din mest udda passion?

Land Rovers.

Köpenhamn har blivit utnämnd till världens mest hållbara stad. Delar du samma bild av din stad?

Jag tror att vi bara har börjat. Det finns mycket som kan göras för att bli bättre. Låt oss inse det, vår konsumtion är för hög. Vi slänger för mycket saker. Vårt tankesätt är kortsiktigt. Det finns två mycket viktiga faktorer när det gäller hållbarhet – återvinning och kvalitet. Många av Köpenhamns byggnader byggdes för hundratals år sedan. Kvalitet. Vi borde per automatik bygga och skapa nya saker med tanken att de ska hålla länge. Jag tycker att vår omsättning är för hög. Vi behöver lära oss att tänka kvalitet och långsiktighet. På Malte Gormsen Møbelsnedkeri försöker vi implementera dessa faktorer i det vi producerar och det trä vi använder. Jag vill tro att våra möbler är gjorda för kommande generationer, inte bara för de kommande åren.

Vilka är dina favoritplatser i Köpenhamn?

Det finns många vackra platser i Köpenhamn. Det är här jag växte upp och jag har samlat minnen från alla skeden i mitt liv i många av de olika stadsdelarna. Om jag måste välja en plats skulle jag välja hamnen och segla i en liten båt. Härifrån kan man se kanalerna och betrakta staden från en annan synvinkel än vi är vana vid. Köpenhamn visar sig bäst härifrån. Du kommer att se gamla och nya byggnader som står sida vid sida och formar en skyline av arkitektur och historia. Stadens utveckling. Den bästa staden i världen enligt mig.

Malte i verkstaden
Vad gör du för att koppla av på helgen?

Jag spenderar tid med min familj. Vi har en sommarstuga nära skogen och havet. Jag tycker om att tillbringa tid här. Eller så tillbringar jag tid i vår lilla verkstad på Frederiksdal bådbyggeri (Frederiskdal båtverkstad), där jag har en gammal träbåt som jag renoverade för några år sedan. Verkstaden ligger bredvid en stor sjö och omgiven av en stor skog. Vi har ett nära samarbete med ägaren av skogen och nyligen har vi börjat hämta träd därifrån. Det tar cirka 4-6 år innan vi kan använda dem i våra möbler.

Vi har hört att du är snabb nerför skidbackarna med dina Telemark-skidor. Du är inte längre 20 år gammal, får du inte ont i knäna?

Nej, jag kan fortfarande lita på mina starka ben. 🙂

Är du en samlare?

Oh ja, verkligen!! Jag gillar inte att slänga saker. Det finns nästan alltid en tidpunkt när en viss sak eller föremål kan användas eller behövs.

MG101 Stol
MG304 Garderob
Slutligen, berätta gärna om ett eller två projekt som du arbetar med just nu?

Som tidigare nämnt, vill vi komma närmare naturens resurser. Trä som en resurs och material. Därför är ett av våra pågående projekt vår möbelkollektion. Möbelkollektionen föddes ur ett kontinuerligt samarbete grundat i vårt fortsatta arbete med att skapa skräddarsydda möbler för både privata kunder och exklusiva inredningsprojekt såsom restauranger Noma, Geranium, Geist och 108. En stor del av vår kollektion är i samarbete med det danska designstudion Space Copenhagen.

Den nuvarande kollektionen har utvecklats från en serie verk som har förverkligats under det senaste decenniet. Slow living och högkvalitativa möbler som varar i generationer har varit konceptet och år 2019 lanserade vi vår egen möbelkollektion, Malte Gormsen Kollektion.

Malte Gormsen Kollektion är, liksom våra skräddarsydda lösningar, ett exempel på vår kompromisslösa syn på hantverk och kvalitet. Inspirerad av en naiv, skandinavisk estetik förankrad i vår danska landsbygdskultur med referenser till de verkligt gamla träbearbetningstraditionerna. Kollektionen reser både bakåt och framåt i tiden. Jag tror att nya möbler bara kan existera om de är lika relevanta i sitt utseende, form, funktion och kvalitet idag som om hundra år. Kompromisslös kvalitet, fint möbelsnickarhantverk och stor kärlek till detaljer inifrån och ut. Detta är våra viktigaste kärnvärden när det gäller möbler, där varje stycke är en skulptural upplevelse som kommer att utstå tidens prövningar.

Förra året lade vi till sex nya produkter, designade av Norm Architects, en designstudio som vi har haft nöjet att samarbeta med på olika projekt genom åren.

Geranium