Bosatt: London & Tokyo
Yrke: Konstnär
Galleri: katemacgarry.com
Instagram: @peter_mcdonald_
Foto: angus-mill.com

Peter McDonald

Möt konstnären.

Konstnären Peter McDonald bor och arbetar i London och Tokyo. Han skildrar vardagliga möten och händelser med ljusa, glada färger och ett sinne för humor. Människor som ägnar sig åt olika aktiviteter speglar samtidens arbete och fritid. Hans figurer är inspirerade av verkliga situationer. Människor som läser böcker, samtalar eller drömmer syns i verken. Stora bubbelformade huvuden med överlappande, transparenta effekter är signifikanta för hans konstnärliga uttryck.

”För mig var det ett genombrott när jag började experimentera med ett visuellt språk där huvuden överlappar med varandra och transparenta färgskikt smälter samman. Det symboliserar kommunikationen och kopplingen människor emellan”, säger han. “När jag skapar finns det alltid en berättelse bakom varje motiv. Den hjälper mig att färdigställa verket. När målningen är klar spelar min berättelse ingen roll längre, då är det fritt fram att tolka bilden som man vill.” 

“När jag skapar finns det alltid en berättelse bakom varje motiv. Den hjälper mig att färdigställa verket. När målningen är klar är det fritt fram att tolka bilden som man vill.”
Peters studio i London
Skapandets resa

Peter skapar först små skisser som i sin tur utvecklas till målade verk på papper innan de förfinas ytterligare när de målas på duk. Han arbetar främst med en japansk akrylgouache som ger en matt finish.

Vi frågade Peter hur han tycker kring det faktum att människor kommer att betrakta hans Friends-målning i timmar medan de lägger pusslet.
”Ju mer du tittar, desto mer ser du. När jag betraktar en målning upptäcker jag att ju längre jag tittar, desto fler detaljer ser jag och desto fler insikter kan jag få. Och om jag tittar på samma målning igen kanske mina perspektiv och vad jag ser har förändrats. Det blir extra intressant att se vad människor hittar i kompositionen Friends när de är så nära och koncentrerar sig på den. Jag tycker det är fantastiskt. ”

“När jag skapar finns det alltid en berättelse bakom varje motiv. Den hjälper mig att färdigställa verket. När målningen är klar är det fritt fram att tolka bilden som man vill.”

Biografi

Peter McDonald föddes i Tokyo 1973. Han studerade i London vid Central Saint Martins School och tog examen från Royal Academy Schools 2000. 2008 tilldelades han John Moores Painting Prize. De senaste utställningarna inkluderar Visitor, en årslång utställning och residens vid 21st Century Museum of Contemporary Art, Kanazawa i Japan och Winnebago, Carpets, Onsen, Potter vid Daiwa Foundation, London. År 2011 ingick hans arbete i Travelling Light, verk från Government Art Collection som valts av Simon Schama hos Whitechapel Gallery, London.
Peter McDonald representeras av det välrenommerade galleriet Kate MacGarry i London.

Japansk akrylgouache
Bubbelformade huvud